Chefredaktör: Mai Ottoson | Ansvarig utgivare: Mats Ottoson | Redaktion: Brandholmsvägen 3, 611 64 NYKÖPING | E-post: m.ottoson@telia.com
Välkommen till din nättidning!
På nätet sedan 2003.
Svenska
[ Logga in ]
Hemsidan
Artiklar
Artikel
X \ Y 0
1
Arrow to toggle expansion Midvinterblot på Trostorp
X \ Y 0 1 2
1
2015-01-12
9
File symbol f2106616701231987
11
16
För två år sedan var det 23 minusgrader under blotet, förra året ställdes det in på grund av att det var vattensjukt och snöbrist. I lördags, 10 januari, fick vi en släng av allting: snöstorm , minusgrader, avtagande vindar, plusgrader och tö! Vi trodde att folk skulle utebli på grund av vädret men det visade sig att väldigt många inte gav upp så lätt.
31
Anette Färjare, Aradis – Trosabygdens forn- och medeltidsförening, hälsade välkommen och presenterade sedan Asagudarna en efter en med ljus och ljudeffekter. I veckopressen skulle det stått “alla var där “ för de flesta var faktiskt där: Oden, Tor, Freja, Ull, Hel, Idun, Heimdal och hela Asa-familjen, så också de tre nornorna, Verdandi, Urd och Skuld, som satt vid livets brunn och spann livstrådar under trädet Yggdrasil. Levande häst hade vi, tillika gycklare, som gladde oss med eldspel.

Egon gjorde ett uppehåll på exakt rätt klockslag så att evenemanget kunde genomföras i lugna vindar som tillsammans med en klar stjärnhimmel ramade in föreställningen. De olika gudarna gestaltades av medlemmar från de olika föreningarna ackompanjerade av Fredrik Halldorfs ljus- och ljudeffekter. Särskilt populärt bland barnen blev den trollska Urdarbrunnen.

När blotet genomfördes stämde Jonas Norén upp Ridum ridum medan islandshästen Fròði överlämnades till Odin som offer. Alla bugade i respekt för gudahästen!
Efteråt festades det på grillad korv i hällekaka och glögg.

Tack till alla inblandade:
Aradis, Vagnhärads & Västerljungs hembygdsföreningar samt Trosa riksteaterförening. Utöver medlemmar från föreningarna medverkade Showbiz Fredrik Halldorf, gycklargruppen Kålrot från Nyköping, islandshästen Fròði fra Hummelkärr, Jonas Norén samt, oinbjuden, stormen Egon.

Foto: Turid Arvidsson
Text: Elisabeth Ahlmark Gester/Trosabygdens kulturråd och faktauppgifter; Anette Färjare/Aradis.
Klicka på bilderna för att se dem i fullformat!

Midvinterblot – vad är det?
Blot hade man under järnåldern – för så där en 1-2 000 år sedan. Blot betyder offra, dyrka. Man blotade för många saker – oftast vardagliga som vid barnafödslar och bröllop. Man tackade gudarna för lyckosamma skördar, segrar och god hälsa. Det gjorde man precis som vi dag gör i t.ex. böner eller tacksägelser.

Några gånger per år så hade man fasta större gemensamma tillställningar. En av dessa var Midvinterblotet som man höll som namnet säger mitt i vintern. Inte vid vintersolståndet som man kan tro utan när det är som kallast. Det ska hållas den första fullmånen efter första nymånen efter vintersolståndet 
I år hade alltså midvinterblotet infallit i måndags när det var fullmåne.
Vad gjorde man då under midvinterblotet? Man offrade till de olika gudarna som man hade på den tiden beroende på vad man ville ha eller tacka för. Under midvintern, när det var kallt och säkert väldigt svårt, blotade man framförallt för en önskan att allt ska gå väl i framtiden – det år som kommer. Man genomförde djuroffer och man samlade upp blodet skålar och offrade till gudarna. Men offer kan man göra på många sätt och vi ska inte göra något sånt läskigt idag!

Men framförallt var också midvinterblotet en fest! Ett tillfälle att när det är som mörkast träffas och äta en festmåltid tillsammans. I Valhalla där gudarna bodde serverade man galten Särimmer. Men han dör aldrig, man kan man slakta honom hur många gånger som helst – en riktigt gudagris!


51
01.jpg
Anette Färjare, Aradis, inleder föreställningen.
02.jpg
Anette Färjare fångar publikens intresse.
03.jpg
Nornorna i arbete.
04.jpg
Publiken kom, trots avskräckande väder.
05.jpg
Aktörerna Nisse, Bengt och Astrid.
06.jpg
Meta, en av aktörerna från Vagnhärads Hembygdsförening.
07.jpg
Irene Englund i rollen som Hel med en ansiktshalva för de skötsamma och en för dem som inte skött sig.
08.jpg
Aktörer med stillsam häst.
Reklamplats
Vård för pengarna
Vi vill satsa 650 miljoner nu! på fler vårdplatser och fler händer i vården!
Effectumannons.jpg
Kedjeutveckling och franchisefrågor
www.effectumsweden.se
Trosa Turistinformation
Kontorstjänst
Copyright © 2001-2009 Denacode AB