Chefredaktör: Mai Ottoson | Ansvarig utgivare: Mats Ottoson | Redaktion: Brandholmsvägen 3, 611 64 NYKÖPING | E-post: m.ottoson@telia.com
Välkommen till din nättidning!
På nätet sedan 2003.
Svenska
[ Logga in ]
Hemsidan
Artiklar
Artikel
X \ Y 0
1
Arrow to toggle expansion Årets miljöpris till biodlarförening
X \ Y 0 1 2
1
2018-06-05
9
File symbol f2818691511170079
11
16

Kommunstyrelsens ekoutskott utser årligen en person, grupp eller organisation som belönas med ett miljöpris. Priset delas ut som erkänsla för en berömvärd insats för miljön och hållbar utveckling. Pristagaren får diplom samt 5 000 kronor. Prisutdelningen sker på nationaldagen i morgon onsdag på Garvaregården i Trosa. Priset går i år till Östra Sörmlands biodlarförening
31
Motivering:
”Genom att stödja och utbilda bioodlare bidrar Östra Sörmlands biodlarförening till att bevara den lokala biologiska mångfalden. De allra flesta växter är beroende av insekter för pollinering. Många vilda arter av pollinerare har dock minskat kraftigt, vilket gör att honungsbina får en allt viktigare roll.”

Vi fick en intervju med Åke Wallman, ordförande i Östra Sörmlands Biodlarförening.

Under de senaste åren har bin uppmärksammats som värdefulla för människans liv på jorden. Hur ser du på det?

– Helt överens! Det spekuleras ibland hur länge människan haft bin. Läste för många år sedan att Mayaindianerna sysslade med biodling, även i det forntida Egypten förekom biodling. Det har berättats att något av de få saker som fortfarande var ätbart i faraonernas gravar var honung!

Honung är f.ö. det mest kompletta av alla livsmedel, över 200 identifierade nyttiga ämnen! Kan nämnas: antibiotika, enzymer, mjölksyrabakterier (i färsk ej uppvärmd honung) – en mycket stor del av alla våra livsmedel är direkt beroende av pollinerande insekter!

Du arbetar med Betelskyrkan sedan många år. Har du varit engagerad i miljöfrågor tidigare?

– Joo, jag har varit aktiv i Betelkyrkan (f.d.Filadelfia) i 42 år. (I dag!) Det vi tycker är en av de viktigaste miljöfrågorna är hur människor behandlar varandra och självklart naturen.

Dessutom är många i frikyrkan intresserade av bland annat jakt/fiske och friluftsliv, därmed också måna om att utöva förvaltarskap i miljön!

Hur ska samhället stödja och stärka den lokala biologiska mångfalden som man nämner i motiveringen för miljöpriset? Vad kan kommunen och andra organisationer göra?

– Genom att hela tiden förkovra sig, läsa faktaböcker, tidningar ta del i samtal, aktivt söka information t.ex Google, Wikipedia. Gärna vara med i en lämplig förening, som till exempel Biodlare!

Genom flera kontakter med Trosa kommun, framför allt med samhällsbyggnads - och miljökontoret, har vi i Östra Sörmlands Biodlarförening blivit mycket väl bemötta med stort engagemang! Vi har tilll exempel fått tips var på kommunens mark vi kan få ställa upp bikupor.

Intervju och vinjett: Mai Ottoson
51
Reklamplats
Vård för pengarna
Vi vill satsa 650 miljoner nu! på fler vårdplatser och fler händer i vården!
Effectumannons.jpg
Kedjeutveckling och franchisefrågor
www.effectumsweden.se
Trosa Turistinformation
Kontorstjänst
Copyright © 2001-2009 Denacode AB