Är nyheter via sociala medier stort internationellt?

Last modified date

Det går inte förneka att sociala mediers roll i det moderna samhället är oerhört stort. Det är något som också gäller vid nyhetsrapportering.

Tiderna förändras, nyheter likaså

För den som är gammal nog att minnas hur nyhetsrapporteringen såg ut under 60-talet är det nästan svårt att tänka sig hur långsamt det gick. Eftersom det på sin höjd fanns några få TV-sändningar fick man i bästa fall reda på något nytt via radion, om det var sent på kvällen.

Annars var det tidningar som gällde. Tidningarna finns fortfarande kvar men de gamla tidningstryckarna har istället gått över till hemsidor och appar. Nu för tiden kan nyheter istället med lätthet spridas betydligt snabbare, och det görs då via sociala medier.

Så fort något har hänt i världen tar det inte många minuter innan nyheten slår ner i varje land. Via Twitter kan till exempel artikeln från en nyhetssajt få spridning till miljontals personer med bara några klick.

Det här gör att även propaganda sprids via sociala medier. Vikten av att ha en god källkritik är därför betydande. Men det faktum att nyheter sprids snabbt, och sociala medier spelar en stor roll i det, går inte att komma ifrån.

ivadmin