Svensk media och neutralitet

Last modified date

Att Public Service enligt lag inte på något sätt får påverka den allmänna opinionen via sitt arbete är välkänt av många. Men vad gäller för de andra aktörerna?

Olika delar i tidningen

Skulle en medarbetare på SVT skriva en artikel som tar ställning för eller emot ett politisk parti eller en företrädare är det ett lagbrott. Men det är inget brott om en skribent på Aftonbladet berättar hens åsikter om en partiledare för Moderaterna, eller om någon på Expressen skriver att Stefan Löfven gör ett dåligt jobb som statsminster.

Anledningen till de här skillnaderna är att PS måste vara neutrala medan tidningar som Aftonbladet och Expressen har rätt till att sprida sina åsikter. Något som tidningarna använder så gott de kan.

Däremot är det inte okej att sprida åsikterna hur som helst. Man kan säga att en tidning delas upp i två kategorier: dels nyhetssidan. Där ska det enbart rapporteras om nyheter på ett neutralt sätt.

Sen finns också ledarsidan. Där delas åsikter i form av ledarartiklar och krönikor. Här är det fritt fram för nyhetssidor att sprida sina åsikter. Även det inte får skrivas exakt vad som helst, till exempel lögner.

ivadmin