Vad innebär nyheter?

Last modified date

Vad innebär nyheter egentligen? Det är inte alltid enkelt att få ett rakt svar på det. Men det och mycket annat ska förklaras i den här artikeln.

Lär dig identifiera en nyhet och nyhetssida

Att identifiera en nyhet kan vara både svårt och enkelt. Allt beror på vilken nivå man är på. Rent grundläggande är en nyhet helt enkelt något som är nytt, det vill säga ny information. Den kan i praktiken vara allt från att en grannes katt kom hem igen, till vem som vann presidentvalet i Argentina.

De olika nivåerna på nyheter gör att journalister måste kunna avgöra ett nyhetsvärde. Vad vill läsarna veta? Och när? De här frågorna måste avvägas och sedan ska nyheten presenteras på ett korrekt sätt. Det gör att det inom det journalistiska arbetet finns mycket att tänka på.

Teknologin har förändrat nyheter

En viktig sak som troligtvis alla journalister har i åtanke gäller den nya teknologin. Förr fanns det tre medier: tidningar, radio och TV. Idag har radionyheterna på många sätt tappat sin tyngd. Åtminstone då det är ytterst få personer som använder radion som sin primära källa till nyheter.

Samtidigt har tidningarna på ett sätt tappat. De fysiska tidningarna från förr finns knappt kvar, utan väldigt många läser sina nyheter via appar eller hemsidor. Det här gäller även TV:ns roll som nyhetskälla. Även om många fortfarande tar del av nyheter via TV:n är det betydligt färre än för bara 10 år sedan, eller ännu längre tillbaka.

De moderna nyheterna presenteras fortfarande av många äldre aktörer. Det handlar om TV4, SVT, Aftonbladet, Expressen och många andra. De här tillhör fortfarande de största mediebolagen, men de gör det på lite olika sätt.

När det kommer till SVT och TV4 har de fortfarande sina TV-kanaler kvar. TV-tittandet må ha minskat, men det finns fortfarande flera miljoner per dag som ser på TV-nyheterna. Samtidigt har båda bolagen utvecklat sina nyhetetssidor. På det sättet kan man även ta del av nyheter i skriftlig form.

De största inom skriftliga nyheter är dock Aftonbladet och Expressen, i alla fall om man tittar till antalet läsare. De har många miljoner per dag som besöker deras hemsidor och spelar därefter en viktig roll. Något som båda de här kvällstidningarna satsat mycket på är online-TV samt sociala medier.

Just de sociala medierna spelar en fortsatt viktig roll för hela samhället och inte minst för nyheter. Via till exempel Twitter sprids artiklar i en rasande fart, och ibland bara rena påståendet. Alternativ media använder också sociala medier som verktyg och de etablerade medierna gör det samma. På det här sättet kan en nyhet spridas till hundratusentals personer på bara några minuter, vilket har gjort att nyhetsrapporterandet förändrats under de senaste åren.

ivadmin