Nyheter – en källa för kunskap och information

Last modified date

Nyheter är något man ofta får höra varje dag genom medier som TV, radio eller i tidningar online eller i pappersupplaga. Nyheter gör att man kan känna sig delaktig i vad som händer i landet där man bor, men även runtom i världen.

Hur påverkar nyheterna på individnivå?

En inrikes nyhet där man meddelar om en farlig brand eller gasläcka kan vara oroväckande, särskilt om man bor i det området och det skapar en stress. Ett annat exempel kan vara att det uppstått en pandemi eller en naturkatastrof som gör att människor lider och är oroliga. Vill man hålla sig upplyst om vad som händer, är det smart att hålla sig uppdaterad med nyheter via mobilen då man kan ha med sig mobilen överallt. Vill man själv starta upp en informativ sida med nyheter, kan man använda sig av en smart plattform för nyhetsbrev och nå ut till många nyfikna läsare! Nyheter speglar hur verkligheten faktiskt kan se ut och väcker känslor som empati, sorg, inspiration, glädje, ilska eller känslan av maktlöshet eller hopp. Det är viktigt att vara källkritisk med nyheter för även om det presenteras fakta, ska man ta vissa nyheter med en nypa salt. Om man råkat komma över desinformation, har en ny undersökning 2017 visat att falska nyheter påverkar synen på fakta hos den som läser eller ser på nyheterna.

Alla nyheter är inte dåliga!

Då nyheter kan presentera världsliga problem, krig, katastrofer eller sjukdom, kan det ibland kännas betungande att titta på eller läsa. Man ska dock komma ihåg och ändå förstå att världen ser ut som den gör med både gott och ont. Det är ändå alltid bra att veta vad som händer och hålla sig uppdaterad. Nyheter kan även vara positiva och glädjande besked i form av bättre lagförslag, högre bidragsformer, eller att man får en underbart bra väderprognos för en vacker vecka med sol och värme!

kalle