Nyheter– den dagliga samhällsinformationen

Varje dag följer vi nyheter om vad som händer både lokalt och i världen. Vi kan följa nyheterna via TV, papperstidningar eller tidningar på internet. Nyheter innehåller ofta samhällspolitiska händelser, naturkatastrofer, klimat, sport, väder och uppdateringar om samhällets händelser.

Fördelarna med nyheter

Genom nyheter blir vi upplysta om vad som händer både lokalt och i resten världen. Fördelen med nyheter genom till exempel TV, är att vi genom direktsända avsnitt kan bli varnade i god tid om det skulle uppstå någon gasläcka, brand eller pandemi. Då är vi mer förberedda och kan följa myndigheternas rekommendationer för optimal personsäkerhet. Det sker även brottsliga gärningar som presenteras i nyheterna. Tack vare nyhetssändningar via TV, kan polisen eventuellt få fler tips om vilka gärningsmännen kan vara eller få andra tips från allmänheten. I nyheter får man även uppdateringar om vad som händer lokalt inom politiken och när det är val brukar man uppdatera valställningen. Utan nyheterna i TV, skulle vi inte exakt kunna veta om en storm är på väg eller om det väntas extrem hetta och brandfara. Genom nyheterna på TV, får vi myndigheternas rekommendationer om eventuella åtgärder som att stanna inomhus, eller hur vi skyddar oss i händelse av katastrof. Den digitala revolutionen har gjort att vi även kan se aktuella nyheter på internet, både i artiklar eller videoformat. Inom TV och internet använder man sig även av marknadsföring. Äger man ett företag, är det smart att använda sig av animerad reklamfilm på en riktigt professionell nivå! På så sätt kan man med enkla budskap nå ut till massorna och få riktigt bra marknadsföring.

Att vara källkritisk

Inom alla nyheter i papperstidningar, online på internet eller via TV, brukar vi utgå från att de är sanna. Dock är det klokt med ett källkritiskt tänkande beroende på vad det handlar om. Ser man på väderleksrapporter brukar de för det mesta vara mer faktabaserade och kalkylerade. Ett smart sätt är att ta till sig kloka råd om hur man vet att en nyhet är sann eller falsk som man kan tänka på. Några saker man kan tänka på, är bland annat var den aktuella nyheten är publicerad och om det är ett etablerat nyhetsföretag. En annan smart tanke är om rubriken verkligen motsvarar innehållet. Nyheter som vi blir informerade om som gäller utrikesnyheter, kan ibland vara svåra att veta om den exakta situationen. Vi får fakta gällande krig och politiska händelser i ett annat land, men den lokala befolkningen i landet har med största säkerhet mer fakta om situationen. Man kan även kontrollera om bilderna är äkta genom att göra ett omvänt bildsök. Med detta menas att man kan bildsöka efter liknande bilder över internet för att se om de verkligen stämmer.

Om man föredrar att läsa nyheter i en tidning, kan man få tillgång till många nyheter genom Expressen, Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet eller särskilda lokala tidningar på andra orter. Fördelen med en papperstidning, är att den är lätt att ta med överallt och behöver ingen elektronik för att kunna läsas. Precis som med nyheter som presenteras digitalt, kan papperstidningar ge oss senaste nytt om sport, väder eller nyheter om samhället. Man kan även läsa tidningar i mobilen digitalt om man så önskar och fördelen är att formatet är litet och lätt att bära med sig. Nyheter informerar, upplyser och ger oss viktig information om samhällets och världens verklighet.

kalle